Handleiding voor je muurkunst

 

 

De complete handleiding voor het bepalen van
de afmetingen en plaats van je muurkunst:

 

Wat is de juiste plaats in jouw woning voor een schilderij?
Hier kunnen we natuurlijk allerlei wijsheden gaan vertellen maar dit blijft vooral een persoonlijke keuze en is ook afhankelijk van je woonsituatie. Er zijn wel een aantal algemene tips die we willen delen voor het bepalen van een locatie voor je muurkunst.

 

* Voordat je een nieuwe schilderij gaat bestellen is het verstandig om met licht klevend schilderstape op de locatie van het nieuwe schilderij de omvang van het schilderij uit te plakken. Je krijgt dan een goede indruk van de locatie en maat van het schilderij. Je voorkomt teleurstellingen en ook een teveel aan geboorde gaatjes.

* Je kiest natuurlijk een schilderij omdat het gezien mag worden. Kijk goed naar de zichtlijnen in je woning en hang een schilderij op zo’n zichtlijn. Muurkunst koop je immers om te laten zien. Dus als je een lege wand hebt tegenover de entree dan is dat een mooie locatie om de muurkunst als eerste blikvanger te laten dienen.

* Bij het bepalen van de locatie is het ook goed om te kijken hoe de zon je woning binnenkomt. Het zou zonde zijn als door de zon een schilderij verkleurt (in geval van canvas) of dat je door het zonlicht het schilderij niet goed kunt zien.
* Andersom geldt dit geldt natuurlijk ook voor een te donkere locatie. Het voordeel is dat een schilderij die donkere hoek helemaal kan opfleuren. Vergeet dan niet om eventueel een licht boven het schilderij te plaatsen.
* Geef de muurkunst de aandacht die het verdient. Zorg dat het zichtbaar is vanuit iedere plek in de ruimte. Dus hang het niet direct naast een kast waardoor het vanuit één of meerdere hoeken aan het zicht wordt onttrokken.
* Een schilderij hoeft niet altijd te hangen. Een kleiner formaat schilderij kun je ook best op een wandplank plaatsen. Dit kan een mooie combinatie zijn met andere accessoires zoals planten, vazen of beeldjes.
* En denk ook eens aan de minder voor de hand liggende locaties als een toilet of trapopgang.


Welk formaat schilderij is het beste?


Hiervoor zijn terdege wel een aantal richtlijnen om de muurkunst optimaal tot zijn recht te laten komen. Maak je geen zorgen, dit zijn regels waar je niet lang over na hoeft te denken, want hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.


Als je weet waar het schilderij komt te hangen begin je eerst met het opmeten van de hoogte en breedte van de volledige wand. Als de muurkunst boven een bestaand meubel (bijv. bank, dressoir) komt te hangen meet dan ook de hoogte en breedte van het meubel op. Daarnaast meet je aan weerszijde van het meubel de afstand tot het uiteinde van de wand.


Nu de richtlijnen voor het bepalen van het formaat en positie. Deze richtlijnen zijn niet door ons bedacht maar zijn algemene richtlijnen die worden gebruikt door galerieën en musea.


* Zichthoogte is tussen 145 en 150 cm vanaf de grond. Het midden van het schilderij hang je op zichthoogte. Enige uitzondering hierbij is als het schilderij in een zithoek wordt geplaatst. Hier zit je immers en kijk je anders naar het schilderij. Hierbij is zithoogte tussen 105 en 110 cm.
* Minimaal 40 cm ruimte naast de muurkunst. Als je het schilderij hangt op een lege wand dan is het mooist om aan beide zijde van het schilderij een gelijkwaardige afstand van minimaal 40 cm open te houden. Dit zorgt voor de juiste verhoudingen van wand en schilderij.
* Minimale hoogte van 80 cm. Als je het schilderij hangt op een lege wand dan raden wij aan om muurkunst van minimaal 80 cm hoogte te kiezen. Hierbij is het wel het mooiste om ook minimaal 40 cm afstand te houden tot het plafond.
* 2/3 e regel voor de breedte. Als je een schilderij op een lege wand hangt dan is het mooiste als je de breedte rond de 2/3 e van de breedte van de muur is. Dus als je een muur hebt van 300 cm breed dan is het advies om een breedte nemen van maximaal 200 cm. Hierbij heb je ook de minimaal gewenste 40 cm vrije ruimte aan beide zijde van de muurkunst.
* Muurkunst boven bestaand meubel. Hierbij pas je ook de 2/3 e regel toe. Meet de breedte van het meubelstuk en neem daarvan 2/3 e voor de breedte van het schilderij. Dus je bank is 240 cm breed. Dan kan de breedte van het schilderij maximaal 160 cm zijn. Ook als je een collage maakt van schilderijen maakt blijft je binnen deze 2/3 e van het meubel. Houdt hierbij ook 20 tot 25 cm tussen het meubel en de onderkant van het schilderij. Ook hier geldt weer minimaal 40 cm afstand tot het plafond. Deze regel kun je ook toepassen als je
een schilderij boven je bed wilt hangen.


We hebben nu genoeg getallen genoemd. Graag geven we jou nog een aantal tips voor het bepalen van het formaat van je nieuwe muurkunst.


* Boven een bank of dressoir past een horizontaal formaat mooi. Er blijft genoeg vrije ruimte over in dat geval.
* Op een smalle wand staat een verticaal smal schilderij goed. Ook het gebruik van meerdere kleinere formaten boven elkaar werkt goed.
* Bij een collage is het niet nodig om schilderijen precies naast of boven elkaar te hangen.
Laat ze verspringen maar houdt dan minimaal 5 à 10 cm afstand tussen de schilderijen.
* Een groot schilderij in een kleinere kamer kan de ruimte optisch groter maken
* Als je muurkunst hangt in het verlengde van een tafel dan is het mooiste om de breedte van de tafel aan te houden voor het schilderij en de hoogte weer met een minimale afstand van 40 cm tot het plafond.


Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel de juiste locatie en het formaat kunt bepalen van je nieuwe schilderij. Mocht je toch niet helemaal zeker hierover zijn, dan kunnen wij je helpen. Stuur ons dan een mail op info@nostra-art.com met een foto (JPEG formaat) van de
wand waar je de muurkunst zou willen hangen, de naam van de muurkunst die op het oog hebt, en het formaat dat je voorkeur heeft. Wij maken dan een digitaal voorbeeld van de nieuwe situatie. Maar zullen ook extra voorbeeld geven op basis van onze richtlijnen. Je kunt dan een weloverwogen keuze maken.

Verder is het ook mogelijk om via interieur adviseuse Lieke Nooijen van Nooijtgedacht advies in te winnen. Zij kan je helpen bij de afmeting en welk type schilderij het mooist is in jouw huis. Advies is vanaf 75,- euro verkrijgbaar en kan eventueel uitgebreid worden met 3D impressie.

 

Gegevens Interieuradviseuse:

- Lieke Nooijen van Interieuradvies & Styling van Nooijtgedacht 

Op zoek naar interieuradvies in regio Eindhoven? Nooijtgedacht uit Son en Breugel laat je je weer thuis voelen in je eigen huis!

 

https://www.nooijtgedacht.nl/