Welke Kleuren kan ik het beste kiezen voor mijn muurkunst?

Kleuren impact op mensen?

Welke kleuren kan ik het beste kiezen voor mijn muurkunst?.         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                               

In een van onze vorige blogs hebben we verteld wat de juiste locatie en formaat is voor je muurkunst. Maar daarbij is natuurlijk de kleursamenstelling van de muurkunst erg belangrijk. Je wilt jouw schilderij immers wel goed tot zijn recht laten komen in je woning. Kleuren zijn erg afhankelijk van je persoonlijke smaak, de ruimte, al aanwezige meubels, wandkleuren en accessoires.

In dit blog geven je graag wat achtergrondinformatie over kleuren. Hopelijk helpt dit jou bij het kiezen van de juiste muurkunst voor jouw interieur.

Kleur is overal aanwezig en toch staan we er niet vaak bij stil wat kleuren met ons doet. We weten bijvoorbeeld dat ‘rood’ staat stoppen bij een verkeerslicht, en ‘groen’ voor doorrijden.  Maar wat voor invloed heeft die kleur in jouw muurkunst op jouw gedrag, stemming of humeur? Of hoe kun je jouw stemming beïnvloeden met kleuren.

Sinds 1857 worden al onderzoeken uitgevoerd over de invloed van kleuren op onze hersenen. Gemene deler van die onderzoeken is dat kleuren terdege onze hersenen, dus ons handelen, beïnvloed. Als je dit weet kun je daar ook rekening mee houden bij het bepalen van de hoofdkleur van je nieuwe muurkunst. Hieronder een overzicht van kleuren en hun kracht.

                       

Nu je weet welke stemming een bepaalde kleur oproept kun je hier rekening mee houden bij je keuze voor een nieuw schilderij. Wil je bijvoorbeeld rust creëren in een ruimte dan is het misschien niet zo verstandig om een schilderij met heel veel rood daarin. Rood trekt namelijk de aandacht en verhoogt ook je hartslag. Je kunt beter kiezen voor de hoofdkleur zwart want die straalt kalmte uit. Zo leidt een volledig witte omgeving tot een gebrek aan prikkels en geeft dit, tegen de verwachting in, geen evenwichtig of neutraal effect.

Het is goed om te weten welke stemming een kleur oproept of versterkt. Natuurlijk dien je ook rekening te houden met de kleuren in de ruimte. Als je rust wilt hebben in een ruimte zou je een schilderij kunnen kiezen met veel zwart. Maar heb je een volledige zwarte wand dan creëer je waarschijnlijk geen aantrekkelijke wand. Dan zou je beter groen kunnen toepassen wat een vredige uitstraling heeft. Hou er wel rekening mee dat als je een donkere wand hebt een schilderij lichter aandoet.

Maar allemaal leuk die tips. Een nieuw schilderij moet wel in je interieur passen. Het is hierbij van belang om na te denken wat je wil bereiken met de muurkunst. Heb je een hele rustige woonkamer waar alle kleuren in dezelfde kleurlijn zitten dan kun je een schilderij ophangen met contrasterende kleuren. Het wordt dan een echte eyecatcher in de ruimte. Als je een rustige uitstraling wilt behouden dan kun je een kleur kiezen uit dezelfde kleurlijn. Dit brengt toch afwisseling maar maakt het niet te bond. Heb je daarentegen een hele drukke woonkamer dan is het beter om een schilderij met rustige uitstraling te kiezen. Dus niet te gek met allerlei bonte kleuren.

Mocht je er na deze tips nog niet uitkomen dan bieden wij de mogelijkheid van een advies op maat.

Een interieur adviseuse zal dan op basis van jouw bestaande situatie een aanbeveling geven voor schilderijen die wat betreft kleur het best passen in jouw interieur. Dit is een online interieuradvies door onze interieur adviseuse. Je mailt foto’s van iedere hoek van de ruimte  en een plattegrond van de ruimte. Op basis hiervan zal een advies betreffende afmeting en schilderij worden gegeven.

 Dit is advies is verkrijgbaar vanaf 75,- euro door Lieke Nooijen van Interieuradvies & Styling van Nooijtgedacht.


Link naar haar site: https://www.nooijtgedacht.nl/

 

 

Wil je je nog meer verdiepen in kleuren dan hebben wij een aantal praktische boeken voor je uitgezocht

Boeken over kleuren

  • Het kleine boek over kleur

De kracht van kleur in je leven

Karen Haller

                                                                                         

 

 

  • Het geheime leven van kleuren

 Kassia St. Clair

 

                                                                                

 

  • De kracht van kleur

Kleurensymboliek in ons dagelijks leven

 Marcel de Kleene